Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalı?

Günümüzde ne yazık ki bilinçsiz sürücüler sebebiyle, çok fazla trafik kazası yaşanmaktadır. Trafik kazası sonrası ne yapılmalı sorusuna cevap arıyorsanız, kesinlikle doğru adrestesiniz! Eğer trafik kazanız, maddi bir hasarla sonuçlanıyorsa, yapabileceğiniz bazı işlemler bulunuyor. Ancak bu işlemi yapmadan önce, hayati anlamda bir sıkıntının olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer hayati anlamda bir yararlanma vb. durum yoksa şu işlemleri uygulamanız gerekmektedir:

Mutlaka trafik kazasını tespit eden tutanağının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tutanağı düzenleyene kadar iki aracında kesinlikle hareket etmemesi gerekmektedir. Eğer kaza yapılan diğer taraf ile anlaştıysanız, bu durumda da maddi hasar trafik kazası tespit tutanağı düzenlemeniz gerekmektedir.

Kaza yapıldığında kesinlikle bölgeye göre jandarma ya da polise haber verilmesi gerekmektedir. Gelen bu kişiler olay yerinde, resmi olarak trafik kazası tutanağı düzenlemektedir. Son olarak da aracınızı sigorta yaptırdığınız şirkete bu durumu haber vermeniz önemli.

Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumda Düzenlenir?

Kaza tespit tutanağı her durumda düzenlenmez. Düzenlemesi gereken durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sürücünün yaşı küçük ise,
  • Sürücü kaza sırasında alkollü ya da madde almışsa,
  • Kaza yapan kişilerden bir tanesinin sigortası yoksa,
  • Kaza sırasında kamu kurumlarına ait araca zarar verilmişse,
  • Kaza ölüm ya da yaralanma ile sonuçlandıysa.

Kaza tespit tutanağının düzenlenebilmesi için şu belgelere ihtiyaç duyulmaktadır: Ruhsat, ehliyet, alkol raporu, resmi trafik kazası tespit tutanağı, sigorta eksperi gibi belgelerin olması gerekiyor. Bu belgelerden eksik olursa tespit tutanağı düzenlemez.